← kostel sv. Martina (Bohuslav) bývalý kostel sv. Wolfganga (Bor) →
13729 kostel sv. Mikuláše

ve vsi

Původně gotický kostel z roku 1374. V roce 1384 měla již obec svého faráře. Před rokem 1725 kostel vyhořel. Nová barokní stavba byla dokončena roku 1729. Za stavitele je považován J. K. Kosch, architekt z okruhu K. I. Dienzenhofera. O náklady se podělila vrchnost s církví. Zařízená současné s dobou výstavby kostela. - Nová stavba byla orientovaná, jednolodní, loď i presbytář elipsovitého tvaru. Presbytář ukončen rovně, bez opěráků, krytý vysokou valbovou střechou. Loď a presbytář byly prosvětleny velkými kasulovými okny, prostřídanými menšími oválnými okénky. Stěny byly členěny úzkými pilastry. Před západní průčelí byla představěna hranolová věž, zakončená cibulovou bání. Interiéry presbytáře i lodě byly zaklenuty plackami. Zařízení současné s výstavbou. - Zadní část kostela vyhořela dne 27.10.1947. K rekonstrukci již nedošlo. Ve 2. polovině 50. let se tak objekt nacházel ve zříceninách. Stavba zanikala mezi lety 1957 – 1959, kdy byly postupně odstraňovány ruiny. Zůstaly zachovány jen kousky podezdívky a trosky (cihly). Kostel ve smyslu tehdejšího platného památkového zákona nebyl považován za památkově hodnotný. - Na místě kostela byla v roce 1993 na náklady vyhnaných původních obyvatel postavena velká kaple a v roce 1999 pak vedle stojící zvonice. - Kostel stál na trojici pozemků; všechny tři (pozemková parcela č. 990 a stavební parcely č. 200 a 209) patří církvi.