← kostel sv. Prokopa (Butovice) kostel sv. Leopolda (Bylany) →
13737 kostel Povýšení sv. Kříže

horní polovina věže 1961, zbytek stavby 22.7.1965

Empírový kostel (stavitel J.Proksch) postaven na místě staršího kostela. Leopold II. věnoval kostelu oltářní obraz "Vztyčení kříže". - Trojlodní, obdélný, s půlkruhově uzavřeným presbytářem. Západní průčelí bylo zvýrazněno dvěma širokými pilastry po stranách a velkým trojúhelníkovým štítem. Nad západní stěnou vystupovala hranolová věž s vysokou jehlanovou střechou. Interiér lodě byl zaklenut plackovou klenbou, apsida konchou. Vybavení pocházelo převážně z doby stavby kostela a z 2. poloviny 19. století. - Poté, co se v roce 1959 objevily statické poruchy na věži kostela, požádala církev o ubourání horní části věže. Místo ubourání byla horní část věže odstřelena, přičemž byl silně poškozen i zbytek kostela; ten byl odstřelen 22.7.1965. - Nyní je na jeho místě hřiště.