kostel sv. Vavřince (Český Újezd) →
13749 kostel Narození sv. Jana Křtitele

poprvé zmíněn 1352, přestavěn na konci 18. století

s nízkou věží

Zůstala jen velká hromada sutin (cihel a opracovaných kamenů). - Pozdně barokní kostel postavený na starších gotických základech. - Jednalo se o jednoduchou stavbu s obdélnou lodí a s odsazeným půlkruhovým presbytářem. Fasády byly členěny mělkými lizénami, loď byla osvětlena obdélnými, segmentově zaklenutými okny. Západní fasáda byla rozdělena tenkými lizénami do tří polí, uprostřed byl jednoduchý, segmentově zaklenutý portál a v horní části tři segmentově zaklenutá okna. Nad profilovanou římsou vystupoval konkávně členěný štít a nízká hranolová věž s vysokou jehlanovou střechou. Interiér byl zaklenut valenou klenbou s výsečemi. Zařízení bylo zčásti současné. - Po vyhnání původních obyvatel po skončení 2. světové války přestal být kostel udržován a nakonec bylo rozhodnuto o jeho demolici. V dubnu 1976 vykoupil Místní národní výbor v Povrlech kostel od Kapitulní konsistoře za 7.996 Kč a v dubnu 1977 jej nechal odstřelit. - Kostel stál na trojici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 14/1 a 13/1) patří obci Povrly, třetí (pozemková parcela č. 13/2) patří Mysliveckému spolku Zálesák Povrly z Českého Bukova.