← kostel sv. Martina (Činov) kostel sv. Kateřiny (Dolany) →
13752 kostel sv. Michala

na západním okraji náměstí

Kostel byl postaven v letech 1774 - 1775 Wenzelem Hausmannem z Teplé na místě staršího kostela ze 16. století (už v roce 1551 farní), který vyhořel roku 1772. Věž byla přistavěna roku 1777. - Jednolodní, obdélný, s polokruhově uzavřeným presbytářem a hranolovitou věží (se třemi zvony) v ose kostela za presbytářem na východní straně. Obdélná loď měla zaoblené rohy, nečleněné stěny byly prolomeny obdélnými, půlkruhově zaklenutými okny. Presbytář byl obdélný, zevně uzavřen trojboce, uvnitř půlkruhově. Hranolová věž byla členěná do dvou pater, se třemi velkými a dvěma malými zvony. Vybaven byl kvalitním barokním mobiliářem, zejména hlavním barokním oltářem, bočním oltářem z 2. poloviny 17. století a kazatelnou z roku 1772. - Věž kostela byla zničena asi roku 1947 dělostřeleckou salvou při natáčení armádního instruktážního filmu Boj o osadu (město bylo v letech 1946 - 1954 zabráno do někdejšího Vojenského újezdu Prameny). - Město poškozené vojáky bylo zcela zbořeno asi v roce 1956 (již dne 13.2.1957 informoval Okresní národní výbor Sokolov, že demolice v Čisté již byly provedeny); trosky kostela byly rozhrnuty buldozerem, zůstaly jen rozházené velké opracované kameny. Nyní je u bývalého kostela postavena jen pamětní deska s historií města. - Pozemek, na němž kostel stál, patří církvi. - Ve městě byla i křížová cesta u cesty na hřbitov na východním okraji města.