← kostel sv. Kateřiny (Dolany) evangelický luteránský kostel (Dolní Holčovice) →
13755 kostel sv. Františka Serafinského

vodní nádrž

Pozdně barokní filiální kostel. - Stál rovnoběžně se silnicí na jeho místě (po levé straně silnice při cestě na Kotlinu) je postaven kříž a pamětní deska osady, kousek přes silnici je obnoven památník padlým v první světové válce. - Kostel byl jednolodní, obdélný, loď plochostropá, polokruhový presbytář. Fasáda lodi členěná pouze jednoduchým lisénovým rámem a dvěma páry kasulových oken. Západní průčelí bylo výrazně členěno, rohy lodě byly zaoblené a zvýrazněné lisénovými pásy. Nad pravoúhlým portálem bylo osově umístěné kasulové okno. V prolamovaném štítě s kuželkami po stranách se nacházela nika se sochou sv. Františka Serafinského. Uprostře sedlové střechy vstupovala sanktusová věžička. Loď byla zaklenuta dvěma poli valené klenby s výsečemi, presbytář taktéž valeně. Západní část zabírala dřevěná kruchta. Strop lodi zdobily nástropní malby Immaculaty a Nejsvětější Trojice. Presbytáři dominoval oltář ve tvaru sloupového altánu ze 3. čtrtiny 18. století. Mobiliář pocházel převážně z konce 18. a začátku 19. století. - Památková ochrana kostela byla zrušena dne 24.10.1972, zbořen byl roku 1974 kvůli výstavbě přehrady Přísečnice; zcela zbytečně, leží daleko od nádrže. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Lesům ČR, s.p. - Ves Dolina byla zcela zbořena; zbytečně, leží daleko od nádrže.

• Pavel Prášil napsal 17.03.2013 08:54

Dobrý den, upozorňuji na chybu v lokaci snímků č. 29,30, 31, 32 a 34. Správně jde o snímky z interieru kostela Nanebevzetí Panny Marie v sousední Přísečnici. Například oltář na snímku č. 34 který je zde uveden jako oltář hlavní je takřka totožný s podobným snímkem který je správně přiřazen do Přísečnice. Je tu jen rozdíl v již demontovaných barokních sochách, novější obraz P.M. zde zřejmě zůstal až do hořkého konce. Hlavní oltář se Sv. Františkem je zde veden jako vedlejší a je zde na snímcích 28 ještě celý a na snímku 33 již "očesaný". Myslím, že po přesunu uvedených snímků do složky Přísečnice se ukáže, že je tamnější interiér kostela výborně zdokumentován. Zdravím Prášil

Dobrý den, děkuji za upozornění, máte pravdu, vybrané fotografie jsem přehodil pod heslo kostela Nanebevzetí Panny Marie v Přísečnici.