špitál s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a kaplí (Duchcov) →
13763 kostel Nanebevzetí Panny Marie

někdy mezi 1967 a srpnem 1968
na náměstí

Barokní kostel postavený na místě původní středověké stavby (již roku 1352 připomínán jako plebanie) stavitelem J. Koschem, snad podle projektu K. I. Dientzenhofera. - Kostel byl orientovanou jednolodní stavbou s půlkruhově uzavřeným presbytářem a hranolovou věží v západním průčelí. K jižní stěně byla připojena klasicistní obdélná sakristie. Stěny byly členěny pilastry, vysokou profilovanou římsou a osvětleny velkými, obdélnými, půlkruhově uzavřenými okny. Hlavní průčelí, orientované směrem do náměstí, bylo rozděleno do tří os. Střední předstupovala v mírném rizalitu s okosenými rohy a byla zvýrazněna pravoúhlým portálem a půlkruhově zaklenutým oknem. V obou bočních polích byla dvě patra drobných okének osvětlujících velkou zděnou kruchtu, nesenou dvěma pilíři a otevřenou do lodě třemi arkádami. Na kůru se nacházely barokní varhany od Johanna Ignaze Schmidta z roku 1785. Nad průčelím se nacházel prolamovaný štít a nad ním vystupovala hranolová věž. Loď byla zaklenuta valenou klenbou s výsečemi. Kvalitní barokní mobiliář pocházel převážně z 18. století; ze staršího vybavení se dochoval oltářní obraz Korunování Panny Marie nebo renesanční křtitelnice z roku 1614. - V roce 1953 se město stalo centrem nově založeného vojenského újezdu Hradiště a kostel byl úředně uzavřen. Během následujících let byl interiér několikrát vykraden a zdevastován. Dne 26.3.1960 kostel vyhořel, zůstalo jen obvodové zdivo beze střechy, to bylo odstřeleno někdy mezi rokem 1967 a srpnem 1968. - Pozemek, na němž kostel stál (pozemková parcela č. 1404 v k.ú. Bražec u Hradiště), patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obraby ČR.

• Velký Vont napsal 26.04.2010 21:47

Nemáte někdo nebo nevíte, kde by se dali sehnat historické fotografie interiéru kostela a konkrétně jeho varhan? Nebo i jiné informace o nich. Předem moc děkuji.

Zkuste Oblastní muzeum v Chomutově, konkrétně paní Zdenu Binterovou, která o Doupovsku vydala několik publikací a mohla by mít i tyto fotky.

• Vladimír Kraus napsal 24.08.2015 08:48

V trezorovém filmu "Konec srpna v hotelu Ozon" (1966) se jedna scéna odhrává v tomto již notně zpustlém kostele.