← husitský kostel (Doly) kostel Nanebevzetí Panny Marie (Doupov) →
13765 klášterní kostel sv. Alžběty

klášterní kostel
asi počátkem 70. let 20. století
jihovýchodně od náměstí

velký, s nízkou věží

Velký klášterní rokokový kostel (stavitel Johann Christoph Kosch z Kadaně) schopný pojmout až 3000 lidí. Zakladatel Antonín Josef Clement. - Kostel byl kvalitní barokní stavbou, s obdélnou lodí a odsazeným polygonálním presbytářem. Obdélná loď byla uprostřed opticky rozšířena dvěma rizality do křížového tvaru. Západní průčelí bylo rozčleněno do tří os. Střednímu, konkávně projmutému poli, dominoval velký, pravoúhlý portál s profilovaným nadpražím a velké, půlkruhově zaklenuté okno. Zakončeno bylo trojúhelníkovým štítem a nad ním vystupující nízkou hranolovou věží. Boční pole byla členěna třemi patry menších oken. Interiér byl vyzdoben kvalitními nástropními freskami od Františka Kramolína ze 70. let 18. století. Fresky byly před likvidací kostela přemístěny. - Po zrušení kláštera roku 1950 patřil kostel městu Doupov, po vytvoření vojenského újezdu Hradiště v roce 1953 jej zabavila armáda. - Kostel byl v roce 1958 prohlášen kulturní památkou; památková ochrana byla Ministerstvem kultury zrušena dne 8.10.1965. - Nejpozději na počátku 70. let 20. století byl celý areál kláštera s kostelem zdemolován. - Pozemek, na němž kostel stál (pozemková parcela č. 3 v k.ú. Radošov u Hradiště), patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obraby ČR.