← kostel Nejsv. Trojice (Gottesberg) kostel sv. Havla (Habartice) →
13772 kostel sv. Vavřince

poprvé připomínán 1486, přestavěn 1825 - 1834
v J části vsi, na hřbitově

Jednolodní orientovaná stavba s obdélnou lodí o rozměrech 35 x 15 m, vysoká 31 m. Odsazený presbytář., k jehož severní stěně byla připojena drobná obdélná sakristie. Stěny byly nečleněné, osvětlené nízkými půlkruhovými okny. Střecha sedlová, nad západním průčelím částečně předsazená hranolová věž s nízkou jehlanovou střechou. - V letech 1825 až 1834 přestavěn v pozdně klasicistním slohu. Po přestavbě slavnostně vysvěcen 8.12.1834. Nešťastnou náhodou při pálení věnců z přilehlého hřbitova dne 13.4.1963 kostel vyhořel, roku 1964 byl zbořen přes odpor místních obyvatel (psali žádost i na prezidentskou kancelář) a přesto, že na opravu chtěli přispět i vyhnaní Němci. - Kostel stál na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 409/3 a 2542) patří obci Gruna.