kostel sv. Anny (Habartov) →
13773 kostel sv. Havla

na J okraji vsi

Pozdně barokní farní kostel. - Jednoduchá stavba se skládala z obdélné lodi, půlkruhově zakončeného presbytáře a hranolové věže s nízkou cibulí v západním průčelí. K severní straně presbytáře přiléhala drobná sakristie. Fasády byly členěny lizénovými rámci, stěny byly prolomeny obdélnými, půlkruhově zaklenutými okny. Loď byla zaklenuta valenou klenbou s výsečemi, presbytář konchou. Hlavní oltář pocházel z 2. poloviny 18. století. - Po roce 1945 nebyl kostel využíván k náboženským účelům a byl zahájen odvoz vybavení. Kostel vyhořel v lednu 1949, dne 30.5.1959 bylo vydáno rozhodnutí o jeho demolici a asi ještě téhož roku byl zbořen. - Kostel stál nad křižovatkou na konci stromořadí; je zde rozhrnuta velká hromada sutin, opracované kameny jsou rozhozeny i níže po svahu (asi byl odstřelen). - Ves Habartice je zcela zbořena (byla násilně vystěhována v 50. letech 20. století), zůstal jeden opuštěný velký dům (kdysi sídlo finanční stráže) a pár chatek se zahrádkami. - Pozemek, na němž kostel stál, patří církvi.