← evangelický kostel (Habartov) kostel Všech Svatých (Hněvnice) →
13774 kostel sv. Anny

těžba
ve městě

Původní barokní kapli sv. Anny nechal postavit na své náklady majitel panství Julius Jindřich z Písnice roku 1766 jako střídmou centrální stavbu na osmibokém půdorysu o průměru 8 metrů a dvěma přístavky; střecha byla ukončena sanktusníkem. Dne 28.3.1786 byla dosavadní filiální kaple povýšena na lokálii. Následně získala barokní mobiliář z kaple sv. Jáchyma a sv. Anny v Krajkové, jež byla zrušena v rámci josefínských reforem. Pro špatný stav (dokonce do ní pršelo) a malou kapacitu byla kaple roku 1905 zbořena (poslední mše se konala dne 9.3.1905). - Sbírka na nový kostel se uskutečnila v letech 1902 - 1905; základní kámen byl položen dne 7.5.1905, kolaudace proběhla na začátku prosince téhož roku a dne 10.12.1905 se v novém svatostánku konala první mše. Vysvěcen byl dne 26.7.1906. Autorem stavby byla projektová kancelář pražského architekta Matěje Blechy, samotnou stavbu řídil sokolovský stavitel Emil Lifka. - Kostel byl postaven ve stylu moderny s románskými i secesními prvky. Jednolodní, orientovaný, s obdélnou lodí a drobným, odsazeným, půlkruhově uzavřeným presbytářem. K jižní stěně přiléhala obdélná sakristie. V ose západního průčelí byla vystavěna vysoká hranolová věž se schodišťovým přístavkem v koutě mezi lodí a věží. V kostele byly původně varhany z roku 1854, přemístěné sem z kostela sv. Michala v Oloví; roku 1908 zde byly zbudovány nové. Část zařízení pocházela z původní kaple, část byla nově vyrobena. Kostel byl kompletně opraven roku 1934. - Odstřelen byl spolu s farou dne 19.12.1951. - Většina města byla zbořena a vytěžena, zachována jen severozápadní část kolem hřbitova, jinak většinou jen sídliště z 50. a 60. let 20. století.