← kostel sv. Anny (Horní Pelhřimov) kostel Nanebevzetí Panny Marie (Hořejší Kunčice) →
13786 kostel Nejsvětější Trojice

vodní nádrž
ve vsi

Kostel obdélného půdorysu s věží nad průčelím. - Farnost byla v Těrlicku zřízena nejspíše již ve 14. století. Obec sice v seznamu svatopetrského halíře z roku 1447 nefiguruje, avšak na zachované listině, která řeší stížnost těrlického faráře o odškodnění za ušlé desátky z let 1444 – 46, kde je výslovně uvedeno, že farnost v Těrlicku již trvá od nepaměti. Kostel byl na samém počátku zbudován ze dřeva. V době reformace byl v rukou protestantů, kterým byl dne 24.3. 1654 odebrán. Z visitačních protokolů je patrno, že se jednalo o stavbu poměrně okázalou, a vypadajíc lépe než většina ostatních kostelů na Těšínsku. V letech 1769 – 1772 byl na místě původního dřevěného kostela postaven kostel zděný. Jednalo se o kvalitní barokní stavbu s množstvím cenného barokního inventáře, který byl v roce 1962 zčásti přenesen do kostela sv. Vavřince v Kostelci. Mezi zachráněné cennosti patří zejména barokní malby ukřižování Krista a Nejsvětější. Trojice a řada plastik z poloviny 18. století. Poslední bohoslužba se v kostele konala dne 11.2.1962, poté byl postupně vyklízen a připravován na den demolice, která proběhla v květnu 1962. Kostel byl zcela zbořen a následně zatopen Těrlickou přehradou. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Povodí Odry, s.p. z Ostravy.

Zdroj: Barbora Matáková: Posvátná místa v krajině