← kostel sv. Jiří (Huntířov) kostel sv. Václava (Hustopeče) →
13794 kostel sv. Vincence Ferrarského

Torzální (známka 500) zděné kostely

ve vsi

Kostel stával před opravenou kaplí. - Zůstaly zbytky zdí, levá stěna zachována do výšky 1,5 - 2 m (zbytky zdiva zakonzervovány). - Jednolodní, obdélný, v západním průčelí hranolová věž s dvoupatrovou cibulovou střechou. Loď cca 17,5 m dlouhá, plochostropá, polokruhově uzavřený presbytář sklenut konchou s okenními výsečemi. U jižní stěny presbytáře se nacházela vysoká hranolová sakristie. Interiér byl vyzdoben nástropními freskami s motivy sv. Ignáce a Kaina s Ábelem. Zařízení barokní z počátku 18. století. Mobiliáři dominoval vysoký oltář s obrazem sv. Vincence a dva nádherné lustry z místních skláren. - Kostel byl postaven roku 1789 nákladem majitele skláren Ignatze Hafendbrädla, věž nechal přistavět v roce 1819 Jiří Kryštof Abele. Dne 3.12.1917 zrekvírovala rakousko-uherská armáda dva zvony z kostelní věže , jeden o průměru 0,7 m, výšce 0,57 m a váze 217,5 kg, druhý o průměru 0,39 m, výšce 0,32 m a váze 45,5 kg. V kostele byl ponechán pouze jeden zvon od mistra Bartoloměje, zvonaře na Novém Městě z roku 1514. - V roce 1952 se ves stala součástí vojenského újezdu Dobrá Voda a všechny stavby včetně kostela byly postupně zbořeny; kostel byl nejprve používán jako stodola k uskladnění sena pro vojenské koně, posléze v roce 1954 byl odstřelen. - V roce 2007 byla provedena konzervace zbytků zdiva kostela. - Pozemek s kostelem patří obci Prášily.

Zdroj: Martin Čechura: Zaniklé kostely Čech; Vladimír Černý