kostel sv. Anny (Jedlina) →
13801 kostel sv. Štěpána

počátkem 60. let 20. století
SZ od vsi, na výrazném návrší

Zůstala cca 2 m vysoká obdélná hromada trosek. - Filiální kostel sv. Štěpána na krásném dominantním místě nad vsí je zmiňován již roku 1525. - Byla to jednoduchá barokní stavba, složená z obdélné lodi a obdélného, trojboce zakončeného presbytáře se štíhlou sanktusovou věžičkou, vyrůstající z vrcholu valbové střechy. Fasády byly členěny pouze jednoduchými štukovými rámci. Do lodi byly prolomeny dva páry jednoduchých, půlkruhově ukončených oken; podobná okna osvětlovala na severní a jižní straně i presbytář. K východně stěně presbytáře byla přistavěna drobná kvadratická sakristie. Interiér byl převážně barokní, na hlavním oltáři stála vyřezávaná archa, údajně z období kolem roku 1600. - Kostel byl barokně přestavěn v roce 1679 na náklady majitelky bernartického panství Anny Elizabety Lažanské. Roku 1908 kostel vyhořel po zásahu bleskem, roku 1913 byl opraven. Roku 1945 byla při postupu americké armády částečně poškozena střešní krytina. Kostel již nebyl opraven a počátkem 60. let 20. století byl odstřelen armádou; vojáci demoliční jednotky kostel před odstřelem nafotili a poté se nechali zvěčnit na jeho troskách. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Státnímu pozemkovému úřadu.