kostel sv. Bartoloměje (Jenišův Újezd) →
13803 kostel sv. Anny

ve vsi

Na místě kostela je velká hromada suti; na dvou místech je obvodové zdivo kostela zachováno do výše asi 2 m. - Empírový kostel byl postaven v letech 1816 - 1817 patrně na místě starší stavby. - Prostá jednolodní stavba se skládala z obdélné lodi a krátkého čtvercového presbytáře, k jehož východní stěně přiléhala drobná sakristie. Loď i presbytář byly kryty rovným stropem a zastřešeny vysokou valbovou střechou. Stěny kostela byly osvětleny štíhlými, segmentově zaklenutými okny. K západnímu průčelí byla připojena štíhlá hranolová věž s vysokou jehlanovou střechou a se schodišťovým přístavkem na jižní straně. Interiér byl vybaven rokokově. - Po roce 1948 sloužil kostel jako seník, po roce 1950 byla z věže udělána pozorovatelna Pohraniční stráže. - Kostel vyhořel po úderu blesku do věže v květnu 1963, zůstalo jen obvodové zdivo. To pak bylo odstřeleno dne 11.11.1966 odpoledne. - Kostel stál hned vedle obnoveného památníku padlým z první světové války. - Pozemek, na němž kostel stál, patří církvi (Náboženské matici). - Ves Jedlina je zcela zbořena.