← kostel sv. Bartoloměje (Jenišův Újezd) kostel sv. Anny (Jirkov) →
13804 kostel sv. Antonína Paduánského

(starší), 1832
na V konci návsi

Orientovaný, jednolodní, empírový, obdélný kostel s trojboce uzavřeným presbytářem krytý šindelovou valbovou střechou. Nad západním vstupním průčelím se tyčila hranolová věž zakončená cibulovou bání se zvoničkou. K severní straně presbytáře byla připojena sakristie. Podélné stěny lodi kostela byly osvětleny po třech nízkých, polokruhově zakončených oknech. V západním průčelí a v ose jižní stěny byly prolomeny pravoúhlé portály. Vnější stěny kostela byly členěny širokými lizénovými rámci. Vnitřní prostor lodi byl zaklenut plackou. Vnitřní zařízení kostela pocházelo z doby stavby kostela v klasicistním stylu. Varhany pocházely z roku 1914 od pražského varhanáře Heinricha Schiffnera. - Původní kostel ve vsi byl v roce 1786 povýšen na farní a v roce 1832 znovu postaven. V 50. letech 20. století sloužil kostel i k úkrytu pasených krav před nepřízní počasí. Podle leteckých snímků kostel stál ještě v roce 1963 a měl v té době ještě celkem v pořádku i střechu. - Dnes jsou stopy po kostele v terénu málo rozpoznatelné. Na jeho místě vztyčili místní rodáci dne 15. května 1993 památník na ves s kostelem a obětem světových válek v podobě malé kapličky a stylizovaného oltáře. - Pozemek, na němž kostel stál, patří církvi. - Ze vsi Jelení zůstaly čtyři domy.