← kostel sv. Antonína Paduánského (Klíny) kostel sv. Bartoloměje (Kojetín) →
13812 kostel sv. Jana Křtitele

hraniční pásmo
(1824), 1.9.1861 (základní kámen) - 27.1.1864 (vysvěcení), obnoven 1915

kamenný, neomítaný

Pseudogotický kamenný kostel. - Jednolodní, obdélný, loď 22,2 m x 10,8 m, pětiboce zakončený presbytář 8,25 m (šířka) x 6,8 m (hloubka). Přehrazením presbytáře příčkou vznikla v jeho východní části provizorní sakristie. Stěny lodě i chóru byly členěny opěráky a osvětleny vysokými, lomeně ukončenými okny.Nad západním štítem byla vztyčena štíhlá hranolová věž s jehlanovou střechou, vynesená na štítu dvěma krakorci. Pod ní byl vestavěn lomený pseudogotický portál. Mobiliář pocházel převážně z 19. století, ale nacházelo se zde i několik starších předmětů, zejména pozdně gotické ciborium. Výška kostela bez věže cca 12 m, sedlová střecha. - Zděný kostel byl postaven na místě staršího dřevěného kostela z roku 1824, který byl roku 1856 povýšen na farní. Dne 17.7.1912 kompletně vyhořel, po následující obnově byl dne 9.5.1915 znovu vysvěcen. Poslední bohoslužba se v kostele konala roku 1950, poté byl kostel kvůli vyhlášení hraničního pásma uzavřen. Kostel byl odstřelen dne 20.8.1956; záměrně byl odstřelen v neděli, aby odstřel viděli věřící z německého Finsterau, kteří se právě vraceli ze mše. - Nyní je na místě kostela velká hromada sutin, nově vztyčený pamětní kříž a vedle je obnovený hřbitov. - Pozemek, na němž kostel stál, patří obci Borová Lada.