kostel Nejsvětějšího Těla Páně (Kopisty) →
13813 kostel sv. Bartoloměje

poprvé zmíněn 1352, přestavěn barokně 1747 - 21.1.1748, opraven 1812
ve vsi, na bývalém hřbitově

Stál na křižovatce po levé straně silnice do Doupova. - Jednolodní obdélná stavba se čtvercovým presbytářem, čtvercovou sakristií v ose a s obdélnou předsíňkou po západní straně. V průčelí byl štít s trojúhelníkovým zakončením, s bočními křídly a barokní sochou Piety v nice, a představená předsíň s obdélným portálem v rámci s uchy vyvrcholená volutovým štítem. Na bočních fasádách lizénové rámce a obdélná okna s odsazeným segmentovým záklenkem. Stěna závěru presbytáře (stejně jako průčelí) byla vyvrcholena štítem s bočními křídly a trojúhelníkovým frontonem. Presbytář klenut plackou, loď plochostropá, sakristie sklenuta valenou klenbou se stýkajícími se lunetami. Hlavní oltář vytvořen v 1. polovině 18. století neznámým autorem. - Původní gotický kostel z roku 1352 nahradil nový barokní v roce 1747. Poslední velká oprava stavby proběhla 1812. Kolem kostela byl hřbitov, v jehož jižní části ohradní zdi byla brána se segmentově zakončeným vchodem rámovaným pilastry a rovnou římsou, nad kterou byl nápis „Ren 1750, 1904“. - V letech 1953 - 1961 byl kostel spolu se vsí začleněn do vojenského prostoru Hradiště a armáda v něm zřídila latríny. - Návrh na likvidaci kostela z důvodu špatného technického stavu podal ONV Chomutov již roku 1965, Kapitulní konzistoř vyslovila svůj souhlas společně s Krajským střediskem státní památkové péče a ochrany přírody v Ústí nad Labem ještě v březnu 1965. Památková ochrana kostela byla zrušena dne 26.4.1965. Kostel byl odstřelen armádou asi v létě 1970. - Dnes jsou na místě kostela jen zbytky základů do výšky asi 75 cm a hromada trosek. - Pozemek, na němž kostel stál, patří církvi.

Zdroj: Mgr. Markéta Prontekerová