← kostel sv. Vavřince (Lobzy) kostel sv. Maří Magdaleny (Lomazice) →
13833 kostel sv. Petra a Pavla

na J okraji vsi

se sanktusníkem

Drobný filiální barokní kostel podle plánů architekta Octaviana Broggia. - Založen byl jako jednolodní, s vydutými stěnami, zakončený obdélným presbytářem s výrazně okosenými rohy. Západní průčelí bylo rozděleno pilastry do tří os. Uprostřed se nacházel kamenný portál a segmentově zaklenuté okno. Završeno bylo jednoduchým trojúhelníkovým štítem. Interiér byl zaklenut plackovými klenbami. Zařízení bylo současné s výstavbou. - V roce 1962 bylo rozhodnuto o likvidaci vsi Liptice kvůli těžbě hnědého uhlí. Přesto byl ještě v roce 1963 kostel zapsán do seznamu kulturních památek. V následujících letech však nebyl udržován a chátral. V červenci 1973 byla z průčelí sejmuta plastická výzdoba a v listopadu 1973 byl vydán demoliční výměr. Památková ochrana kostela zrušena dne 15.7.1976, kostel byl zbořen v roce 1977. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Severočeské doly, a.s. z Chomutova. - Ves Liptice je zcela zbořena, na jejím místě je důl.