kostel sv. Petra a Pavla (Nové Sedlo nad Bílinou) →
13859 kostel sv. Linharta

románský, přestavěn 1667 a 1729
koncem 50. let 20. století
v Z (dnes zbořené) části vsi

Původně románský kostel s gotickou věží. - Kostel byl jednolodní, obdélný, s pětiboce uzavřeným presbytářem a se severní hranolovitou věží s cibulovou helmicí. Okna byla ukončena polokruhově, loď byla sklenuta valeně, presbytář valeně s lunetami. Zařízení pocházelo z různých období. - Kostel vyhořel při velkém požáru vsi dne 12.4.1946; poté byl provizorně zastřešen. Roku 1948 byl vykraden a zpustošen. Roku 1951 při vojenském cvičení dal velitel dělostřelecké baterie rozkaz zamířit na věž kostela; byla zasažena. Kostel byl zbořen koncem 50. let 20. století. - Dnes z kostela zůstávají jen zbytky obvodového zdiva do výšky až 2 m. - Pozemek, na němž kostel stál, je v soukromém vlastnictví (Ing. Eva a Hubert Myslivcovi z Nové Vsi).