13872 kostel sv. Maří Magdalény

blízko náměstí

Nyní je na místě děkanského kostela volné prostranství. - Poničen za bojů v roce 1945, věž zůstala prakticky neporušena; přežila také nejcennější část stavby: raně gotický portál. Po válce nebyl opraven, poškozená stavba dle funkcionářů hyzdila obec, tak byl přes protesty památkářů odstřelen. Byl památkou první kategorie, v době odstřelu nebyl vyňat z památkové ochrany, ani na něj nebyl vydán demoliční výměr. - Kostel stál na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 483 a 482) patří církvi.

• Miloslav Horník napsal 18.03.2018 09:18

Z dnešního tisku: Bruntalsky.denik.cz/ (18. 3. 2018) Památkář bránil odstřelu osoblažského kostela do poslední sekundy. https://bruntalsky.denik.cz/kultura_region/pamatkar-branil-odstrelu-osoblazskeho-kostela-do-posledni-sekundy-20180318.html