13874 kaple sv. Valentýna

s mohutným sanktusníkem

Dne 16.2.2020 byl na místě zbořené kaple posvěcen nový kříž. - Raně barokní zámecká mešní kaple byla postavena roku 1682 na místě staré, patrně dřevěné kaple. Upravena byla již v roce 1689 Marií Annou Říčanskou z Říčan. - Měla tvar protáhlého oktagonu s předsíní na západní straně; nad předsíní byla mohutná zvonice s cibulovitou bání. Kaple byla sklenuta klášterní klenbou s lunetami. Oltář byl novogotický. - Kaple stála v zatáčce silnice nad statkem, byla velká asi jako opuštěný růžový dům na druhé straně silnice. - Zpustošená kaple byla zbořena v roce 1972. Předtím, v březnu 1972, vedení Státního statku v Hartmanicích urgovalo u Okresního národního výboru v Klatovech povolení k demolici kaple, „neboť ji chceme provést před nástupem jarních prací“ píše se v dopise, který končil zvoláním: Výstavbě zdar! - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Petr Skála z Kornatic); majitel uvažuje o obnově kaple někdy do roku 2025.

V březnu 1973 jsem už kapli nenašel, zřejmě byla zbořená. J.F.