← kostel sv. Josefa (Petlery) kostel sv. Jana Křtitele (Pleš) →
13875 kostel Povýšení sv. Kříže

ve vsi

Empírový kostel byl postaven v letech 1838 - 1839, původně byl filiální ke kostelu v Lesné, od roku 1855 farní. - Jednolodní, obdélný, s užším čtvercovým, zvnějšku polygonálně a zevnitř polokruhově zakončeným presbytářem. V průčelí střední rizalit s obdélným portálem a polokruhovým oknem; nad západním průčelím hranolovitá věž s polokruhově ukončeným oknem v lizénovém rámci a jehlancovitou střechou. Čtvercové sakristie po stranách presbytáře. Boční stěny s polokruhovými okny členěny lizénami. Presbytář a severní sakristie sklenuty plackovou klenbou. Zařízení z konce 18. století. - Kostel byl od 50. let 20. století využíván Pohraniční stráží, sloužil jako skladiště, polní tělocvična a na věži kostela byla vybudována pozorovatelna. Kostel dne 11.5.1959 vyhořel, zůstal bez střechy, ale pozorovatelna na věži kostela sloužila po opravě dál, až do poloviny 70. let 20. století. Kostel a zbylé objekty obce byly zbourány v roce 1977, kdy se Pohraniční stráž stěhovala do nových objektů. - Ves Pavlův Studenec byla z větší části zbořena v červnu 1955, zůstalo jen několik objektů včetně kostela, které byly využívány jednotkami Pohraniční stráže. Kostel a další přeživší objekty v obci byly armádou postupně odstřeleny v průběhu roku 1977, kdy se jednotka Pohraniční stráže odstěhovala do nového objektu před drátěnými zátarasy (obec se za dráty ocitla po posunu drátěných zátarasů směrem do vnitrozemí počátkem 70. let 20. století). - Místo kostela je úplně srovnáno. - Pozemek, na němž kostel stál, patří církvi. - Ves Pavlův Studenec je zcela zbořena.

• Jiří Boušek napsal 15.07.2009 08:07

Nevím, kdy byla pořízena tato fotografie, ale skoro takto, to vypadalo ještě v roce 1977,kdy byl kostel a zbytek Pav.Studence srovnán se zemí.Navštívil jsem toto místo letos/2009/ a po zbořených objektech ani památky, jen zarostlá louka.Pošlu foto z tohoto místa nyní a komentář k leteckému snímku, jak byl objekt využíván Pohraniční stráží do roku 1977, Jirka