← kostel sv. Mikuláše (Podlesí) kostel sv. Prokopa (Prášily) →
13878 kostel sv. Jana Křtitele

hřbitovní kostel
1681 - 1684, věž ve 20. letech 18. století
asi v 50. letech 20. století
SSZ od vsi, na hřbitově

s věží

Na nejvyšším místě vsi byla v letech 1681 - 1684 postavena kaple, postupně přestavěná v kostel. Věž byla přistavěna asi ve 20. letech 18. století. Roku 1787 byla ve vsi zřízena lokalie; ode dne 3.3.1858 byl kostel farní. Po výstavbě nového kostela ve vsi v roce 1906 zůstal filiálním hřbitovním kostelem. - Kostel byl jednolodní, obdélný (8,8 x 24 m), s odsazeným, trojboce zakončeným presbytářem. Nad východním štítem lodi byla vztyčena nízká sanktusová věžička. V lodi i v presbytáři byl rovný dřevěný strop. K západnímu průčelí byla připojena dvoupatrová hranolová věž vysoká 20,5 m. - V letech 1991 - 1993 byly odstraněny trosky a obnoveny obvodové zdi kostela do výšky asi 1 m. Část zdiva byla nově dozděna. V jižním vchodu se dochovala část pískovcového ostění, další architektonické prvky se nacházejí v prostoru hřbitova. V presbytáři byl na místě původního vybudován nový oltář. Dne 14.8.1993 byl odhalený kostel znovu slavnostně vysvěcen. Obnoven byl i okolní hřbitov. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Státní statek Jeneč, s.p. v likvidaci z Prahy.