← kostel sv. Petra a Pavla (Prunéřov) kostel Nanebevzetí Panny Marie (Přísečnice) →
13880 kostel sv. Bartoloměje

ve vsi

Původně gotický kostel připomínaný již roku 1384, nově postaven roku 1587 v renesančním slohu a v letech 1740 - 1741 přestavěn barokně. - Jednolodní, obdélný, s pravoúhle zakončeným presbytářem, se čtvercovou sakristií po severní straně a s hranolovitou věží s cibulí po jižní straně lodi. Okna uzavřena půlkruhovitě, ve věži trojlistem. Loď sklenuta valeně s lunetami do pásů na vtažených pilířích, presbytář sklenut křížově, sakristie valeně. Zařízení rokokové a klasicistní, s náhrobky rodiny Perglerů z Perglasu. Kostel byl po roce 1948 využíván jako sklad hnojiv a seník; ze západní a východní strany byla do kostela prolomena vrata, aby jím mohla projíždět technika. V té době byl také bagry zničen jedinečný renesanční epitaf. Kostel byl nakonec zbořen asi na jaře 1974 jako poslední budova ve vsi. Ještě na počátku 90. let 20. století z kostela zbývala hromada trosek mezi pěticí kaštanů; po uzavření blízké skládky a úpravě terénu byly poslední zbytky kostela rozhrnuty buldozerem. V roce 2013 byla větší část základů kostela vykopána z trosek. - Pozemek, na němž kostel stál, patří městu Tachov. - Ves Pořejov byla zcela zbořena v 50. letech 20. století a její horní část byla později zavezena skládkou. Při bojích v roce 1945 vyhořel zámek i synagoga a zakrátko byly zbořeny.