kostel sv. Bartoloměje (Rychnov) →
13900 "starý" kostel sv. Martina

gotický, přestavěn 1689
ve vsi, u křižovatky

Zůstaly poměrně velké hromady sutin. - Původně gotický kostelík z 15. století byl zbarokizován roku 1689, sanktusník byl přistavěn až roku 1770. - Kostel byl jednolodní, obdélný, s jižním pozdně gotickým portálem a pravoúhlým presbytářem. Zařízení pocházelo z doby kolem roku 1700. - Kostel zůstal stát i po vysvěcení nového kostela ve vsi v roce 1939. Na leteckých snímcích z roku 1950 a 1954 je zachyceno jeho obvodové zdivo bez zastřešení. - Pozemek, na němž kostel stál, patří církvi. - Ves Rusová byla zcela zbořena; zůstala jen budova nádraží, ale zatopen nebyl ani jeden dům za vsi.

• Pavel Prášil napsal 14.10.2019 07:56

Podle mně dostupných informací, byl nový kostel Sv.Martina vystavěn na nové parcele ve stráni východně od rozcestí kde stával kostel starý.Ten měl být zbořen roku 1945. Na leteckém snímku z roku 1950, je v místě starého kostela vidět stavba bez střechy. Nový kostel jsem viděl jako dítě v šedesátých letech minulého století. Tehdy vypadal ještě zachovale. Myslím si, že by si oba zasloužily vlastní stránku. Budova na snímku číslo 7, neodpovídá vzhledově novému ani starému kostelu.

Máte pravdu, ten nový kostel byl postaven jinde a oba nějakou dobu existovaly vedle sebe. Rozdělil jsem tedy původní heslo na dvě. A přemístil jsem také foto č. 7 - je na něm zachycen kostel sv. Mikuláše v Přísečnici.