bývalý kostel sv. Jiří (Slezská Ostrava) →
13906 kostel sv. Antonína Paduánského

Torzální (známka 500) zděné kostely

se sanktusníkem

Zachována a odhalena podlaha kostela. Vyznačen půdorys kostela, v levé přední části je zdivo vyskládáno do výše cca 1,3 m. - Filiální kostel se sanktusníkem stojící v dolní části hřbitova. - Byl obdélný (cca 12 x 6 m), vysoký 10 m, se sedlovou střechou. - Kostel byl postaven v roce 1743, v roce 1932 byl po celkové opravě znovu vysvěcen. Nekonaly se zde pravidelné bohoslužby, ale pouze příležitostné. Například pravidelně byla pořádána mše na Den slibů, jenž byl dodržován na paměť povodně, která postihla Skrbovice v roce 1813 (povodeň byla na Skrbovickém potoce, který protéká obcí). - Kostel byl uzavřen v roce 1952 poté, co byl spolu s horní částí vsi zabrán do vojenského prostoru. Vojáci kostel zbořili v roce 1962, oltář byl před demolicí kostela převezen do Široké Nivy, kostelní lavice byly použity pro stavbu králíkárny ve vsi. - Pozemek, na němž kostel stál, patří obci Široká Niva.

Zdroj: Jiří Fiedler, Jitka Míková, Alena Mátéová

Podle schematismu olomouckého arcibiskupství prý to byla KAPLE sv. Ant. Pad., "zrušená" v roce 1952. Oltář prý převezli do Široké Nivy. Já jsem v roce 1992 nenarazil ani na základy nebo jinou stopu kaple, vyfotil jsem jen tu chátrající márnici v rohu zpustlého hřbitova. J.Fiedler

Informace doplněny, děkuji. Jen si nejsem jistý, zda to byl kostel nebo kaple, Catalogus cleri Arcibiskupství olomouckého stavbu uvádí jako filiální kostel.

Rekonstrukce hřbitova občanským sdružením Reconciliatio viz. http://reconciliatio.cz/