← kostel Navštívení Panny Marie (Stará Libavá) kostel Nejsvětější Trojice (Staré Purkartice) →
13912 evangelický kostel

evangelická
ve vsi

Na místě kostela a fary je nyní zahrada. - V roce 1885 zakoupili evangelíci helvetského vyznání od pana Richarda Poppeho pozemek o rozloze 14 ha, na němž vzápětí postavili evangelickou modlitebnu a faru a na části pozemku zřídili evangelický hřbitov. Prvním farářem se stal dne 29.4.1888 Josef G.A. von Szalatnay z Prahy. Pod jeho vedením si místní věřící v letech 1896 - 1897 postavili nákladem 50.000,- K místo modlitebny kostel; na jeho stavbu svými dary přispěli věřící z Česka, Anglie, Holandska a Švýcarska. Farář Josef G.A. von Szalatnay zastával svůj úřad do roku 1919, kdy byl stižen mrtvicí. Jeho nástupcem byl v roce 1919 farníky zvolen Ernst Kleist. V roce 1919 také došlo ke sloučení evangelíků helvetského a augsburského vyznání do Německé evangelické církve v Československé republice (později Německé evangelické církve v Čechách, na Moravě a ve Slezsku) a kostel ve Spáleném začal sloužit oběma vyznáním. Zvony byly zrekvírovány vojskem v době 1. světové války, novou trojici zvonů kostel získal dne 23.9.1928. V roce 1945 byl kostel německé evangelické církvi zkonfiskován a začal chátrat. V roce 1958 byla zbořena fara, v roce 1974 pak i kostel. - Pozemek, na němž kostel stál, patří obci Holčovice.

Zdroj: Klaus Schmidt