13915 kaple sv. Šebestiána

Torzální (známka 500) zděné velké kaple

nad hlavní křižovatkou ve vsi

se sanktusníkem

Stávala na ochozu přímo proti cestě od řeky Křemelná. - Obvodové zdivo kaple je vyzděno po celém obvodu do výše 0,5 - 1 m, shora je zakryto lepenkou. - Původní kaple byla postavena roku 1725 po morové nákaze, při které zahynula zhruba polovina obyvatel vsi. V roce 1790 ji nahradila větší svatyně. - Obdélná, s menší předsíní a půlkruhovou apsidou, na bočních stěnách lodi po dvou malých oknech. Střecha valbová, krytá šindelem, nad její přední částí cibulovitě zakončená věžička se dvěma zvony. Uvnitř byl barokní oltář s malbou sv. Šebestiána v rámu s baldachýnem, sochy andělů a nechyběly ani obrazy Křížové cesty. - Po odsunu německého obyvatelstva Stodůlky osiřely a později se staly součástí vojenského újezdu Dobrá Voda. Rozhodující tečku udělala Československá armáda v roce 1952 (prostory vsi sloužily jako cílová plocha dělostřelectva), kdy i posledních několik staveb padlo za oběť dělostřeleckým zásahům. Dominanta vsi, kaple sv. Šebestiána, šla k zemi jako poslední. Ještě v roce 1985 stály velké části obvodového zdiva, krátce poté byly zbořeny. - Kaple stála na někdejší stavební parcele č. 53. - Spolek "Šumavské cesty" plánuje obnovit obvodové zdivo kaple do výše cca 1 m a vztyčit zde dřevěný kříž; v září 2018 zahájili členové spolku vykopávání zbytků zdiva kaple ze sutin. Hrubý rozpočet akce je cca 1 milion Kč. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě Národního parku Šumava. - Ves Stodůlky je zcela zbořena. Na místě vsi je obnoven kříž, další obnovené kříže jsou v lese mezi Stodůlkami a Malým Babylonem.

Zdroj: Emil Kintzl