kostel sv. Mikuláše (Velká Střelná) →
13936 kostel sv. Barbory

Z od vsi, blízko hřbitova

Barokní kostel stával v dominantní poloze na jižním okraji obce. - Jednolodní, obdélný s rozměrnou lodí a odsazeným, půlkruhově zakončeným presbytářem. Fasády byly členěny širokými pilastry a prolomeny dvěma patry obdélných, segmentově zaklenutých oken se zvýrazněnými klenáky. Po obou stranách chóru se nacházely sakristie. Nad východním okrajem střechy vystupuje sanktusová věžička s otevřenou zvonicí. K západnímu průčelí byla připojena hranolová věž, osvětlená v horním podlaží segmentově uzavřenými okny a zastřešená cibulovou bání. Interiér lodi byl zaklenut třemi poli valené klenby, svedené na masívní pilíře. Presbytář byl sklenut plackou se třemi výsečemi v závěru, sakristie křížovou klenbou. Stěny zdobily nástěnné malby s motivem sv. Barbory a Večeře Páně. Zařízení kostela bylo dílem některého z žáků M. B. Brauna a vzniklo převážně ve 2. čtvrtině 18. století; sám M. B. Braun vytvořil před rokem 1720 Krucifix v životní velikosti. Postaven Zachariášem Hoffmannem z Lipové. Areál kostela byl obklopen hřbitovem uzavřeným kamennou zdí a přístupným barokní branou. - Ještě v první polovině 20. století byl kostel zachovalou a udržovanou stavbou. To se změnilo po roce 1945, kdy bylo původní obyvatelstvo vysídleno a opuštěný objekt začal rychle chátrat. Na počátku 60. let byla většina mobiliáře převezena do depozitáře ve Verneřicích. Braunův Krucifix byl umístěn ve sbírce starého umění Národní galerie. Rada ONV Děčín rozhodla 11.12.1970, že kostel už nadále nebude opravován. Poté, co církev požádala o 300.000,- Kč na opravu střechy, požádal 10.4.1973 ONV Děčín ministerstvo kultury o sejmutí památkové ochrany. Ministerstvo kultury sňalo ochranu z kostela 29.8.1974, kostel byl odstřelen 11.7.1975 v 9,45 hodin; trosky byly odvezeny na smetiště. Po odstranění trosek byla plocha upravena jako pole. Oltářní obraz sv. Barbory se v roce 1968 ztratil. Po dlouhá léta byl považován za ztracený až do doby, kdy byl objeven v soukromé sbírce, odkoupen, zrestaurován a v roce 2014 umístěn do kostela sv. Anny v Jedlce. - Pozemek, na němž kostel stál, patří církvi.

• Miroslav Richter napsal 15.02.2015 22:49

Děkuji za upozornění, máte pravdu, ty tři snímky interiéru jsem odstranil, evidentně patří k jiné stavbě. Pokusím se zjistit, ke které. U těch snímků krovu si nejsem jistý, vzhledem k tomu, že krov má více pater.

Tak už jsem na to přišel - ty tři fotky interiéru patří ke kostelu v Rychnově - přesunul jsem je tam.

• Vladimír Kraus napsal 01.05.2016 13:01

Oltářní obraz sv. Barbory se v roce 1968 ztratil. Po dlouhá léta byl považován za ztracený až do doby, kdy byl objeven v soukromé sbírce, odkoupen, zrestaurován a v roce 2014 umístěn do kostela sv. Anny v Jedlce. (informací laskavě přispěl p. J. Dostál).