← kostel sv. Martina (Velké Chvojno) kostel sv. Linharta (Velké Prameny) →
13940 kostel sv. Andělů strážných

mezi červencem a zářím 1980

Filiální kostel. - Nevelká pseudogotická stavba sestávala z obdélné lodi a trojboce uzavřeného presbytáře se sakristií na severní straně. K západnímu průčelí přiléhala hranolová věž. Ve výklencích věže stály polychromovaná dřevořezba sv. Barbory z 1. čtvrtiny 16. století a barokní sochy anděla a neznámé světice. Interiér kostela byl sklenut valenou klenbou. V západní části lodi stála dřevěná kruchta. Zařízení z 19. století, měl hlavní a dva boční oltáře. - Kostel byl obecní; o jeho demolici požádal dne 9.6.1980 jeho tehdejší vlastník město Jindřichův Hradec (zastoupené finančním odborem Městského národního výboru v Jindřichově Hradci). Demoliční výměr na budovu kostela vydal dne 9.7.1980 odbor výstavby Městského národního výboru v Jindřichově Hradci; podle něj měl být kostel zbořen do 30.9.1980. Demolici kostela prováděla firma ŽS Brno, středisko Jindřichův Hradec. - Na místě zbořeného kostela a zbořené hospody byla postavena nová hospoda JZD (přímo na místě zbořeného kostela nestojí nic). - Kostel stál na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 10 a 1316/1) patří obci Velký Ratmírov.

Zdroj: Ing. Karel Bajer + Martin Čechura: Zaniklé kostely Čech