← kostel sv. Kateřiny (Ves Svaté Kateřiny) kostel sv. Jana Nepomuckého (Vitěšovice) →
13944 evangelický kostel

evangelická
na S konci vsi

Nyní je na místě zbořeného kostela zahrada. - Secesní evangelický kostel postavený německými evangelíky v roce 1910. Stavba byla obdélná, s drobným odsazeným presbytářem a s hranolovou věží zastřešenou nízkým jehlanem nad západním průčelím. Stěny byly nečleněné, prolomené dvěma páry nízkých půlkruhových oken. Nad vstupem bylo velké kruhové okno se dvěma sloupky. - V roce 1945 byl kostel zkonfiskován Německé evangelické církvi a přestal být využíván. Mobiliář byl roku 1952 předán Církvi československé husitské v Teplicích a varhany byly přemístěny do evangelického kostela v Trnovanech. Od roku 1954 byl kostel prázdný a postupně podléhal zkáze. V roce 1970 byl vypracován posudek, podle kterého bylo vybavení v dezolátním stavu, zdivo však bylo zachovalé. Proto bylo doporučeno využít kostela jako skladiště, případně jako požární zbrojnici; Místní národní výbor v Modlanech ale neměl ani o jednu z navržených variant zájem. Poté, co kostelu zchátrala střecha, bylo rozhodnuto o jeho demolici; došlo k ní v roce 1977. - Kostel stál na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 294/13 a 294/14) jsou v soukromém vlastnictví (Lada Gerstdorfová z Věšťan).