13947 kostel sv. Jana Nepomuckého

koncem 50. let 20. století

Pseudorenesanční, jednolodní, obdélný. Loď 16,8 x 10,2 m, polygonálně ukončený presbytář 7,55 (hloubka) x 6,85 m (šířka), k presbytáři v hlavní ose k východu přistavěna sakristie. V západním průčelí lodi zděná čtyřhranná věž krytá plechovým osmistranným jehlancem; loď, presbytář i sakristie sklenuty do placky. - Postaven v letech 1793 - 1795 na místě kaple z roku 1787. 11.4.1845 vyhořel; nový kostel byl vysvěcen dne 7.11.1852. V roce 1946 byl kostel spolu s celou vsí zabrán do nově vzniklého vojenského újezdu Boletice, čímž začala jeho devastace. Varhany od J.Schiffnera z roku 1908 byly v 50. letech 20. století přestěhovány do kostela v Nových Hodějovicích na Českobudějovicku. Do roku 1956 přišel kostel o celý krov a střechu lodi, zůstával věž včetně krovu a celé obvodové zdivo lodi bez střechy a bez oken. Věž kostela byla zničena výbuchem při natáčení filmu Poslušně hlásím v letech 1956-1957. - Dvojice pozemků, na nichž kostel stál (pozemkové parcely č. 162 a 161), patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR. - Ves Vitěšovice je zbořena, zůstaly větší trosky některých domů.

Zdroj: Václav Marek