← bývalý kostel sv. Maří Magdalény (Vlastějovice) kostel sv. Jakuba Většího (Vranov) →
13947 kostel sv. Jana Nepomuckého

ve vsi

Pseudorenesanční, jednolodní, obdélný. Loď 16,8 x 10,2 m, polygonálně ukončený presbytář 7,55 (hloubka) x 6,85 m (šířka), k presbytáři v hlavní ose k východu přistavěna sakristie. V západním průčelí lodi zděná čtyřhranná věž krytá plechovým osmistranným jehlancem; loď, presbytář i sakristie sklenuty do placky. - Postaven v letech 1793 - 1795 na místě kaple z roku 1787. Dne 11.4.1845 kostel vyhořel; nový kostel v novorenesančním stylu byl vysvěcen dne 7.11.1852. V roce 1946 byl kostel spolu s celou vsí zabrán do nově vzniklého vojenského újezdu Boletice, čímž začala jeho devastace. Varhany od J.Schiffnera z roku 1908 byly v 50. letech 20. století přestěhovány do kostela v Nových Hodějovicích na Českobudějovicku. Na leteckém snímku ze dne 17.9.1952 měl ještě kostel kompletní střechu. Do roku 1956 přišel kostel o celý krov a střechu lodi, zůstávala věž včetně krovu a celé obvodové zdivo lodi bez střechy a bez oken. Věž kostela byla téměř zničena výbuchem při natáčení filmu Poslušně hlásím v letech 1956 - 1957. Miroslav Slavkay později vzpomínal, že se v rámci základní vojenské služby zúčastnil dne 19.7.1957 cvičení jako topograf - měřič a spolu se svým spolusloužícím vynášeli na poničenou věž kostela světelnou signalizaci, aby se v noci dala dělat měření pro palebná postavení houfnic a cílů. Vrchol tehdy silně poškozené věže se jim nepodařilo dosáhnout, světlo proto umístili níže. Na leteckém snímku ze dne 12.9.1959 je zachyceno ještě kompletní obvodové zdivo kostela, na snímcích ze dnů 26.9.1964 a 3.5.1965 je již obvodové zdivo z větší části zbořeno a zůstává jen poškozené zdivo levé strany lodi a presbytáře. Na leteckém snímku ze dne 11.10.1965 je již obvodové zdivo kostela prakticky zcela zbořeno a trosky jsou rozhrnuty. - Dvojice pozemků, na nichž kostel stál (pozemkové parcely č. 162 a 161), patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR. - Ves Vitěšovice je zbořena, zůstaly větší trosky některých domů.

Zdroj: Václav Marek