← kostel Panny Marie Pomocné (Mariahilf) (Zlaté Hory) kostel Narození Panny Marie (Žďár) →
13957 kostel Nejsvětější Trojice

ve vsi

Před místem, kde kostel stával, je nově postavena plastika. Trosky kostela byly srovnány, nedají se poznat ani zbytky zdí. - Kostel byl jednolodní, obdélný, presbytář byl uzavřen pětiboce (byl stejně vysoký jako loď, ale užší). Loď měla po obou stranách po třech barokních oknech. Zděná hranolovitá věž s jehlancovou střechou stála v západním průčelí. Sakristie byla přistavěna k jižní stěně presbytáře, loď i presbytář byly plochostropé. Barokní zařízení pocházelo z 18. století. - Původní dřevěnou kapli Nejsvětější Trojice nechal ve vsi za své peníze postavit v roce 1684 zdejší rychtář Johann Georg Schmidt, který byl v roce 1689 zvolen vrchním rychtářem všech králováckých rychet. Kaple byla v roce 1731 opravena a rozšířena. Poté, co kaple vyhořela, byl na jejím místě v letech 1761 - 1762 postaven dřevěný kostel Nejsvětější Trojice; vysvěcen byl dne 23.10.1763. Od roku 1766 byl kostel farní. Kostel vyhořel roku 1809; ještě téhož roku nechal hrabě von Palm Gundelfingen postavit na původním místě kamenný kostel a k němu v letech 1822 - 1823 přistavět i věž. Střecha kostela byla poškozena při bojích ve vsi v závěru 2. světové války v roce 1945; následně byla opravena. Kostel byl uzavřen roku 1952 (poslední mše proběhla v dubnu 1952) po zabrání obce do vojenského újezdu Dobrá Voda. Zhruba v polovině 50. let 20. století byla ves spolu s kostelem rozstřílena při dělostřeleckém cvičení. Na leteckém snímku ze dne 8.9.1959 je zachyceno ještě prakticky celé obvodové zdivo kostela, na snímcích ze dnů 2.8.1963 a 25.9.1964 je zřetelné obvodové zdivo pouze zadní části kostela. Asi brzy po roce 1964 byl zbořen i zbytek obvodového zdiva. Ota Kaskoun píše: "Tím, že byl vojenský újezd rozšířen o tuto okrajovou část, obyvatelé byli přesídleni, obec byla rozstřílena, zatímco kostelík zůstal ještě po několik let ušetřen. Kostel se pak stal terčem cvičné střelby, byl zplanýrován a upomíná na něj jen kostelní dlažba a několik náhrobních kamenů na přilehlém hřbitůvku." - Pozemek, na němž kostel stál, patří církvi. - V roce 1999 byla nedaleko místa zbořeného kostela postavena kaple, která přebrala původní zasvěcení Nejsvětější Trojice.

Zdroj: Martin Čechura: Zaniklé kostely Čech; Ota Kaskoun: Toulky Šumavou