13959 kostel Narození Panny Marie

doložen 1352, přestavěn 1770

se sanktusníkem

Rokokový kostel s věžičkou vystavěný roku 1770 od základů na místě staršího kostela uváděného již snad roku 1080. - Orientovaná jednolodní obdélná stavba se zaoblenými nárožími a obdélným presbytářem krytá sedlovou střechou se sanktusovou věžičkou nad závěrem. Hlavní západní průčelí s částečně předstupujícím středovým rizalitem, s oknem nad vchodem a dvěma nikami po stranách, bylo završeno trojúhelníkovým štítem. Podélné stěny prolomeny po čtyřech obdélných, polokruhově zakončených oknech a dalším obdélným vchodem. Vnější stěny členěny lizénovými rámci. Vnitřní zařízení tvořil rokokový hlavní oltář z doby kolem roku 1770. - V roce 1953 byla ves připojena vojenskému újezdu Hradiště. 19.2.1960 vydalo Ministerstvo školství souhlas s tím, že kostel, zámek a hřbitovní kaple nebudou nadále udržovány a budou ponechány "na dožití". V roce 1962 měl ještě kostel střechu, asi v témže roce vyhořel a zůstalo z něj jen obvodové zdivo. Někdy po roce 1963 byl kostel zbořen. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR.

• Jaroslav Vyčichlo napsal 28.03.2012 23:54

na poslední přidané fotografii se nachází kaple sv. Prokopa ve Vísce...