kostel Povýšení sv. Kříže (Chuchelná) →
13966 evangelický kostel

evangelická
na jižním okraji městského parku

Novogotický jednolodní obdélníkový kostel byl vystavěn v letech 1896 – 1899 pro Německou evangelickou církev nákladem Jednoty Gustava Adolfa. - Skládal se z široké obdélné lodi, kryté plochým rákosovým stropem, a užšího obdélného presbytáře. Vnější fasády byly členěny pilastry a vysokými, lomeně zaklenutými okny s kružbami. Velká rozeta byla také ve východní části chóru. Před západní průčelí předstupovala hranolová věž, zastřešená vysokou jehlanovou střechou. Nad lomeným portálem bylo kruhové rozetové okno a lomená stříška. Patro věže bylo otevřené vysokými lomenými arkádami. Vybavení interiéru bylo současné s výstavbou. V západní části stála kruchta s varhanami, postavenými okolo roku 1900. – Za 1. světové války byly zrekvírovány zvony, nové byly vysvěceny až 21.6.1926. – Po roce 1945 se vlastníkem kostela stala Církev československá husitská, která jej využívala do 50. let. Poté byl přidělen Vlastivědnému muzeu (především pro archeologické sbírky). - Kostel nebyl památkově chráněn, protože ve smyslu tehdy platného památkového zákona nebyl považován za památkově hodnotný. Byl zcela zbytečně odstřelen dne 22.8.1972 v 16:00 hodin údajně kvůli výstavbě městských lázní, ty ale stojí vedle. - Kostel stál na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 299/8 a 299/1), patří městu Chomutov.

Zdroj: Mgr. Markéta Prontekerová