← kostel sv. Václava (Čachovice) kostel sv. Václava (Čeliv) →
13988 kostel Přenesení sv. Václava

špitální kostel
v Masarykově ulici

se sanktusníkem

Raně barokní filiální špitální kostel (projekt snad C.Lurago) byl navržen jako loretánská kaple zapojená do středu špitálních budov. - Vysoká, obdélná, téměř centrální stavba sklenutá plackami. Západní průčelí bylo rozděleno lizénami do tří nestejně velkých polí. Ve středním poli dominoval obdélný portál s trojúhelníkovou supraportou, v jejímž středu byl umístěn zakladatelův erb. Nad vstupem bylo obdélné, segmentově zaklenuté okno. V bočních polích byly půlkruhové niky, určené pro umístění soch. Průčelí bylo završeno barokním prolamovaným štítem se střední nikou. Nad východní částí stavby vystupoval štíhlý sanktusník. Obě delší stěny i presbytář byly ploché a zcela nečleněné. Boční vstupy propojovaly kostel s oběma křídly špitálu. Interiér byl zaklenut neobvyklou oktogonální klenbou tvořenou valenými pasy s výsečemi a vybaven mobiliářem z 2. poloviny 17. století. Kolem kostela se rozkládal přízemní špitál s vysokými střechami. - Opravy proběhly v letech 1898, 1912 a 1923. V roce 1929, v roce tisíciletého jubilea, byla zvýšena dlažba i oltář a kostel byl znovu opraven a vybílen. Počátkem 50. let 20. století byl objekt v celkově špatném stavu a proto bylo přikročeno k rekonstrukci V roce 1951 bylo pořízeno okno vzadu, v roce 1953 provedena důkladná oprava střechy (vyměněno 7 krovů a střecha pokryta černým eternitem). V roce 1954 bylo pořízeno nové okno v průčelí kostela. - Památková ochrana kostela byla zrušena rozhodnutím Ministerstva kultury ČSR ze dne 10.2.1975, spolu s přilehlým špitálem byl kostel odstřelen dne 25.4.1975 kvůli rozšiřování silnice. - Kostel stál na trojici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 1388 a 1374) patří městysu Častolovice, třetí (pozemková parcela č. 1373) patří Ředitelství silnic a dálnic ČR.