← kostel sv. Václava (Čachovice) kostel sv. Maří Magdalény (Čermná) →
13988 kaple Panny Marie Loretánské a sv. Václava

špitální kaple
na křižovatce ulic Masarykova a Komenského

se sanktusníkem

Špitál s kaplí Panny Marie Loretánské a sv. Václava stával na křižovatce ulic Masarykova a Komenského v místě, kde je dnes malý parčík u kruhového objezdu. - Byla postavena roku 1647 jako špitální kaple, která byla zasvěcena Panně Marii Loretánské a svatému Václavu. Kapli nechal postavit syn Otty z Oppersdorfu, Václav Ignác z Oppersdorfu. Stavební práce vedl vlašský stavitel raného baroka Carlo Lurago. Jednalo se o jednu z nejstarších loretánských kaplí v Čechách. Její existenci nechal Otta z Oppersdorfu pojistit ve své poslední vůli. Zápis do zemských desek byl proveden dne 13.1.1647, krátce po jeho smrti. - Část objektu sloužila jako špitál pro staré a nemocné služebníky ze zámku. Původní špitál stával jinde, pravděpodobně v místech zaniklého hostince Panský dům. Provoz špitálu zajišťovala nadace z Koldínského statku pocházející z roku 1622. - Architektonické řešení kaple bylo netradiční. Zachovala si sice kubický charakter, vstupní prostory ale byly přizpůsobeny přilehlým stavbám. Santa Casa byla umístěna do středu panského špitálu, mezi dvě přízemní obytná křídla. Kompozičně tvořila jádro barokního celku. Vysoká, obdélná, téměř centrální stavba byla sklenutá plackami. Západní průčelí bylo rozděleno lizénami do tří nestejně velkých polí. Ve středním poli dominoval obdélný portál s trojúhelníkovou supraportou, v jejímž středu byl umístěn zakladatelův erb. Nad vstupem bylo obdélné, segmentově zaklenuté okno. V bočních polích byly půlkruhové niky, určené pro umístění soch. Průčelí bylo završeno barokním prolamovaným štítem se střední nikou. Nad východní částí stavby vystupoval štíhlý sanktusník. Obě delší stěny i presbytář byly ploché a zcela nečleněné. Boční vstupy propojovaly kapli s oběma křídly špitálu. Vnitřní dispozice kaple se lišila od dosud založených kaplí. Základním půdorysným obrazcem byl v bočních stranách protažený oktogon. Jeho podélný charakter zvyšovaly v čele a v závěru přidružené půlelipsy. Protáhlé stěny oktogonu ustupovaly do stran lehce zaoblenými přechody na nároží. Základem klenebního systému byly valené pásy, svazující protilehlé šikmé, krátké stěny oktogonu. Plochu mezi valenými pasy doklenovaly na všech čtyřech hlavních stranách lunety. Zbývající poloelyptické výklenky v podélné ose kaple byly zastropeny konchou. Architektonické členění římsovými hlavicemi a na ně navazujícím trojdílným kladím se omezilo na krátké, šikmé stěny oktogonového jádra. Kolem kaple se rozkládal přízemní špitál s vysokými střechami. - Na konci 17. století byl vybudován hlavní portál se šternberským erbem. Tento portál byl při likvidaci kaple přenesen do průjezdu, který spojuje nádvoří častolovického zámku a park. V téže době byla pravděpodobně odstraněna porušená valená klenba. - Roku 1786 byla na základě nařízení císaře Josefa II. kaple zrušena. V pamětní knize častolovické fary z roku 1796 se o kapli píše už jen jako o kapli sv. Václava. Při její přestavbě byla též odstraněna loretánská podoba vnitřního prostoru. - Opravy proběhly v letech 1898, 1912 a 1923. V roce 1929, v roce tisíciletého jubilea, byla zvýšena dlažba i oltář a kaple byla znovu opravena a vybílena. - V lednu 1934 byly dvě místnosti špitálu upraveny pro školní kuchyni a jídelnu. - Špitál s kaplí převzal roku 1950 Místní národní výbor (MNV) Častolovice. Jedna část špitálu byla v té době ve velmi špatném stavu, část stropu byla propadlá. Druhá část byla v době převzetí obydlena. O vlastní kapli byl již roku 1949 veden spor mezi MNV a uživatelem (římskokatolickou církví). V roce 1951 bylo pořízeno okno vzadu, v roce 1953 provedena důkladná oprava střechy (vyměněno 7 krovů a střecha pokryta černým eternitem). V roce 1954 bylo pořízeno nové okno v průčelí kaple. - Památková ochrana kaple byla zrušena rozhodnutím Ministerstva kultury ČSR ze dne 10.2.1975; spolu s přilehlým špitálem byla kaple odstřelena dne 25.4.1975 firmou Ingstav s.p. kvůli rozšiřování silnice. V místech kaple byl postaven kruhový objezd a poblíž byl postaven nový most. - Kaple stála na trojici pozemků; dva z nich (pozemkové parcely č. 1388 a 1374) patří městysu Častolovice, třetí (pozemková parcela č. 1373) patří Ředitelství silnic a dálnic ČR.