13995 kaple Nalezení sv. Kříže

se dvěma věžemi

Velká pseudogotická mešní kaple. - Postavena na místě původní dřevěné kaple z roku 1738, která byla zbořena roku 1860. – Obdélná kamenná stavba s trojbokým závěrem presbytáře byla v přízemí členěna pilíři, nesoucími hranolové věžičky a vysokými okny s pruty a gotickou kružbou, která byla završena lomeným obloukem. V průčelí byly představěny dvě hranolové věže s jehlancovými okosenými střechami. V patře věží byla umístěna na atice s balustrádou pravoúhlá podvojná okna, nad nimiž byla podvojná okna završená lomenými oblouky a kruhovými otvory pro hodiny. Nad portálem se sloupovou edikulou byly v tympanonu s lomeným obloukem vpadliny s hrotitými oblouky. Trojúhelníkový štít byl zdoben obloučkovým vlysem a středovým rosetovým oknem a s latinským křížem jetelového ukončení na sedlové střeše. Loď byla plochostropá. Prostředky pro výstavbu získala ves prodejem obecního pozemku na Jedovině k panství Chlumec v roce 1858. – Objekt byl zbořen kolem roku 1970 při přestavbě návsi a rozšiřování průjezdní křižovatky, před následným vytěžením území. - Původní kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p. - Ves Lochočice je zcela zbořena, na jejím místě je výsypka uhelného dolu.

Zdroj: Jiří Souček: Obrazová rukověť obcí a církevních staveb v okrese Ústí n