14018 kaple Navštívení Panny Marie

na Mariánském vrchu

s kulatou věží

Zůstaly velké trosky (kameny a cihly), zdivo jednoho rohu zachováno do výše asi 1 m v hájku na nejvyšším místě Mariánského vrchu. - Raně barokní mešní kaple byla postavena v roce 1680 na paměť odvrácení moru. - Jednolodní, obdélná, s polokruhově zakončeným presbytářem. Střecha byla sedlová s kruhovou věží s půlkruhově završenými okny, báň byla cibulovitá. - Památková ochrana kaple byla zrušena dne 28.4.1976 a ještě téhož roku byla kaple zbořena pomocí bagru, přestože byla vcelku v dobrém stavu. Vandalové zničili i křížovou cestu, jež k ní vedla. - Hlavním organizátorem demolice kaple byl tehdejší předseda Okresního národního výboru v Ústí nad Labem Bohumil Zeman; ten měl v úmyslu na jejím místě postavit monumentální památník husitského vítězství v bitvě na Běháni, na který se ovšem nakonec nenašly peníze. - Město Ústí nad Labem do budoucna uvažuje o obnově kaple; v architektonické soutěži v roce 2007 zvítězil návrh na moderní stavbu, ale momentálně nejsou na obnovu kaple finance. Případně by se mohla obnovit i křížová cesta, která k ní vedla (podstavec jednoho zastavení se zachoval nad policejními garážemi v Důlcích). - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Ústí nad Labem.