← kostel sv. Dionýsia (Braňany) bývalý kostel sv. Vavřince (Broumov) →
14029 evangelický kostel

evangelická
srpen - 14.12.1930 (vysvěcení)
mezi ulicemi Karla Tájka a Vrbovou

Na místě kostela je volná plocha přiléhající k panelovému domu. - Kostel byl postaven blízko Masarykova náměstí Československou církví evangelickou v rekordně krátkém čase mezi srpnem a prosincem 1930 (vysvěcen byl dne 14.12.1930) nákladem 380.000,- Kč. Dne 12.5.1977 oznámil Městský národní výbor v Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi zdejšímu Farnímu sboru Českobratrské církve evangelické, že „rada města přijala usnesení č. 34/77, na základě kterého bude provedena demolice objektu v ulici K. Tájka patřících Československé církvy Českobratrské bez náhrady“ Pod dopisem i s hrubkou byli podepsáni Miroslav Michálek - tajemník MěstNV a Václav Krejčí - předseda MěstNV. V roce 1978 byl kostel skutečně církvi konfiskován bez náhrady, za faru byla sjednána směšná náhrada - včetně pozemku na lukrativním místě necelých 100 000.- Kč. V roce 1980 byly kostel i s farou zbořeny kvůli stavbě sídliště. - Kostel stál na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 103/6) patří městu Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, druhý (stavební parcela č. 2247) je v soukromém vlastnictví (asi 20 spoluvlastníků).

Zdroj: Zdeněk Nešpor