← kostel Navštívení Panny Marie (Tocov) kostel sv. Martina (Toužim) →
14052 kostel sv. Mikuláše

Novostavby (známka 10, známka původního objektu: 601) zděné kostely

ve vsi

První písemná zmínka o dřevěném kostele sv. Mikuláše pochází z roku 1510. Nejstarší částí kostela byl presbytář z 16. století, k němuž byla později přistavěna obdélná loď. V roce 1662 byla přistavěna dřevěná štenýřová věž na čtvercovém půdorysu, která měla tvar komolého kužele, zakončená hranolovitým zvonovým patrem. Zvonové patro mělo zdobné vyřezávání, bylo deštěné, kryté dvoupatrovou cibulovou bání. Věž a střecha věže byly kryté šindelem. Na severní straně se přimykala zděná sakristie pod kterou byla zaklenutá malá krypta s pohřebními výklenky. V interiéru byl zdobený kazetový strop, kamenná podlaha a malé varhany. Lavice a předprseň u hlavního oltáře byly zdobené obrazy apoštolů. V kostele byly celkem tři oltáře. V roce 1886 byla provedena nová výmalba a obložení stěn textilním čalouny, později byla výmalba kazetového stropu obnovena. Dne 13.8.1964 za bouře po zásahu bleskem kostel částečně shořel. Torzo kostela bylo později zbořeno; ze zbytků materiálu byla na hřbitově postavena dřevěná zvonička. Ohořelé dveře a kamenná nádoba na svěcenou vodu byly umístěny do kostela svaté Kateřiny ve skansenu v Rožnově pod Radhoštěm. - Rozměry dřevěného kostela byly následující: celková délka kostela 24 m, celková šířka kostela 8 m, vnitřní délka lodi 9 m, vnitřní šířka lodi 7,2 m, presbytář 6,9 × 5,4 m, sakristie 5 × 2,7 m, podvěží 6 × 6 m. - V letech 1975 - 1976 byl na místě shořelého dřevěného kostela postaven nový, moderní zděný kostel podle projektu architekta Lubomíra Šlapety. V roce 1981 byly do nového kostela pořízeny varhany a v roce 1989 instalována plastika svatého Mikuláše. - Pozemek s kostelem patří církvi.