← kaple sv. Jana Nepomuckého (Panské Pole) kaple (Písečná) →

SSV od vsi, vpravo na svahu u silnice na Zimný důl

Bez střechy a krovů, klenba je prolomená. Původně měla střechu krytou taškami. Zůstalo pouze obvodové zdivo (2,6 x 3,3 m) téměř do původní výše, pouze nad pravým oknem je prolomeno. Ve zbytcích bočních zdí jsou zřetelná dvě okna se stlačeným záklenkem, stejný tvar má obdélný vchod v čelní zdi. Ve zdivu jsou svislé praskliny. Fasáda je zničená. Nově jsou odstraněny křoviny v bezprostředním okolí kaple. Kaple stojí mezi dvěma lipami; jedna se zlomila, spadla na kapli a poškodila její pravý zadní roh. - V interiéru kaple byl malý oltářík se stupněm k modlení. Na oltáři stály menší sošky dvou andílků a soška Panny Marie Lourdské. Na stěnách visely ještě obrázky svatých. - Kaple byla postavena asi v roce 1848 místními sedláky Karlem Blahetou a Františkem Janečkou na mezi jejich polí na místě zvaném Kapličková mez při cestě z Petřvaldíku na Košatka. O čtyři roky později poslední petřvaldíčský fojt František Janečka údajně kapličku od rodiny Blahetových odkoupil a od té doby je ve vlastnictví pouze rodiny Janečků. Obě selské rodiny v té době žily asi v blízkém svazku, protože syn Františka Janečky Alois si později vzal dceru Karla Blahety Františku. Kaplička byla vždy udržována věřícími z Petřvaldíku v důstojném stavu. Její proměna kapličky v ruinu proběhla v 80. letech 20. století, kdy svoji negativní úlohu sehrály zejména kořeny dvou lip srdčitých, které byly vysazeny v bezprostřední blízkosti stavby, a které postupně narušily zdivo stavby. Zkázu dokonali vandalové někdy v 70. - 80. letech 20. století, kteří zničili interiér kaple a rozebrali střechu, a napomohli tak ke zhroucení stropu. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Ing. Marek Janečka ze Sivic).

Zdroj: Bořivoj Teichmann: Opomíjené klenoty