14137 evangelický kostel

evangelická

s věží

Již v roce 1782 si zdejší evangelíci postavili z kamení a prken modlitebnu, jež vyhovovala tolerančním předpisům, až na to, že se pro její stavbu neobtěžovali získat patřičné povolení. Byli za to popotahováni a dáváni za odstrašující příklad, modlitebnu jim však už nikdo nezrušil. Farář do Křišťanovic nebo do Lesů zajížděl z pruského Slezska jen jednou až dvakrát ročně. Situace se zlepšila až v roce 1827, kdy si křišťanovičtí evangelíci postavili první modlitebnu, která již měla podobu kostela. Tento kostel byl v roce 1921 zbořen a na jeho místě si Německá evangelická církev postavila v letech 1921 - 1923 nový kostel. Po zákazu a zrušení církve v roce 1945 byl kostel převzat sborem Českobratrské církve evangelické v Bruntálu; bohoslužby se v kostele sloužily do roku 1956. Roku 1960 zemědělští brigádníci z Ostravy zničili vnitřní zařízení kostela. Roku 1971 byl kostel pronajat státním statkům, které jej využívaly jako sklad obilí a náhradních dílů. Roku 1988 evangelíci kostel "darovali" státním statkům, po roce 1989 byl převeden do vlastnictví Pozemkového fondu ČR. Fond se snažil převést kostel do vlastnictví obce; zastupitelstvo obce to však odmítlo. V roce 2002 se Pozemkový fond dohodl s památkáři, že nechá z kostela odstranit střechu a otlouci omítku; v tomto stavu měl být kostel zakonzervován. V červnu 2002 byla z kostela podle dohody odstraněna střecha a otlučena omítka. Následně však zastupitelstvo obce v čele se starostkou Evou Švejdíkovou odhlasovalo, že by měl být kostel zbořen. Pozemkový fond využil skutečnosti, že pozornost byla v létě 2002 upřena na rozsáhlé záplavy v Čechách a v rozporu s dohodou uzavřenou s památkáři nechal kostel skutečně v září 2002 zbořit. Demolice kostela stála přes 2 mil. Kč, což by stačilo na provizorní zastřešení kostela. - Před demolicí byly ve střeše lodi menší díry, ve střeše věže byly velké díry, omítka byla zčásti poškozena, některá okna byla rozbitá, kostel byl zavřený, uvnitř zdevastovaný, kolem kostela byl ochranný plot. Při demolici se ukázalo, že obvodové zdivo nebylo narušeno a bylo velmi pevné. Kostel nebyl kulturní památkou, takže památkáři nemohli proti demolici zasáhnout. - Pozemek, na němž kostel stál, patří Státnímu pozemkovému úřadu.

Zdroj: Z.Nešpor: Encyklopedie moderních evangelických kostelů; Daniel Spratek

• Jan Lukáš napsal 03.01.2016 00:08

Bohužel se nedá konstatovat nic jiného, že tento barbarský čin byl proveden v roce 2002!!!!!!! A já si kladu otázku jak je toto vůbec možné, že sám český demokratický stát toto dopustil. Podle seznamu z těchto stránek je to jediný velký kostel v celém Česku, který byl po roce 1989 zbourán!!! Jsem přesvědčen, že kdyby se tehdy našel alespoň "jeden spravedlivý", který by přípravy demolice (která se ale dle výše uvedeného vůbec neměla konat, ale jak z textu vyplývá, tak si tedy vlastně pozemkový fond svévolně rozhodl, že to za ticha a všeobecného nezájmu zboří...?) nějak zmedializoval a aspoň o něco málo se pokusil, nemuselo se to stát. Myslím, že by i dnes po deseti letech stálo za to na tento příklad, který v Česku nemá naštěstí obdoby, zmedializovat a upozornit na to, aby se to už nikdy neopakovalo. Bohužel si ani dnes nemůžeme být jisti, že je to poslední kostel či kaple, která takto dopadla. Vážený pane Valenčíku, či kdokoliv jiný; jaké jsou vaše rady, zda a jak to udělat? Neberu argumenty, typu, že to nikoho nebude zajímat, tomu totiž nevěřím.

• Daniel Spratek napsal 21.06.2017 09:55

1) Oskar Sakrausky v díle "Die Deutsche Evangelische Kirche in Böhmen, Mähren und Schlesien 1919 - 1921" uvádí, že základní kámen k novému evangelickému kostelu v Křišťanovicích byl položen 10. 7. 1921. Kostel byl tedy z 20. století, nikoli z 19. století. ---2) Vzhledem k tomu, že se jednalo o evangelický kostel, nesloužily se v něm mše, ale bohoslužby.

Informace opraveny, děkuji za upozornění.

• Jan Lukáš napsal 22.12.2017 19:50

Jedná se o Českobratrskou církev evangelickou, nikoliv Československou! Často se plete s Československou církví husitskou! Vše lehce ověřitelné na googlu :-)

Děkuji za upozornění, opravil jsem.