14145 kaple Nejsvětější Trojice

v blízkosti panského sídla

se sanktusníkem

Zůstala jen hromada trosek (opracované kameny) po levé straně silnice do Dolních Lazů asi 10 m od dvojice velikých javorů. - Kapli nechal zbudovat majitel vsi Christoph Ernst von Bigatto, který v té době v Žitné bydlel. Jednalo se o jednolodní obdélnou barokní stavbu (vnitřní rozměr 5,4 x 8 m) s užším, půlkruhovým presbytářem a kruchtou. Střecha byla mansardová se sanktusníkem nad presbytářem. Vnější i vnitřní stěny byly členěny pilastry a nikami pro umístění soch. Rovněž mobiliář kaple byl barokní. Hlavní oltář s obrazem Nejsvětější Trojice byl doplněn o polychromovaný dřevěný reliéf; u triumfálního oblouku, na epištolní straně, stál postranní oltář se sochami sv. Josefa a sv. Dominika. Na evangelní straně stál oltář se sochami sv. Antonína Paduánského a sv. Veroniky (?). Na tabernáklu byl umístěn polychromovaný dřevěný reliéf s námětem Poslední večeře. Při jižní straně lodi byl ještě přistaven malý oltář sv. Josefa s bohatou figurální výzdobou. V nikách v severní (levé) stěně kaple stály 1,4 metru vysoké dřevěné polychromované sochy sv. Šebestiána a Madony s Ježíškem, na konzolách jižní strany stály sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriána. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Petr Potůček z Lázní Kynžvart). - Ves Horní Žitná je zcela zbořena, zůstal jen pomník padlým (zničena jen kamenná deska se jmény padlých). Ves i s kaplí byla poničena v době začlenění do bývalého vojenského výcvikového prostoru (VVP) Prameny; k rozsáhlým demolicím poškozených budov zde došlo až po zrušení VVP na základě hromadného demoličního výměru, který vydal Okresní národní výbor Mariánské Lázně dne 6.3.1957.

Zdroj: Vladimír Prokop + Lukáš Smola: Sokolovsko - umění, památky a umělci do