14158 kaple sv. Isidora

se sanktusníkem

Kaple byla postavena na obecní náklady a za peníze dárců v roce 1770, posvěcena byla dne 11.10.1770. Zprávy o tom, že by kapli sv. Izidora předcházela starší stavba, neexistují. - Stavba na půdorysu obdélníka s odsazenou vstupní částí a odsazeným polygonálně ukončeným presbytářem měřila v délce 13,3 m (7 sáhů) a v šířce 9,5 m (5 sáhů). Interiér prosvětlovala jen dvě půlkruhově zakončená okna. Z půdorysu vystupovala čtyřboká sakristie přiléhající k západní stěně. Nad půlkruhově zakončeným vstupem do kaple bylo kulaté okénko oddělené od omítnutého štítu jednoduchou římsou. Štít byl opatřen dvěma kulatými okénky. Fasáda kaple byla po celém obvodu hladká. Ve středu sedlové střechy pokryté štípanou břidlicí byla umístěna polygonální věžička s lucernou pod cibulí, ukončená makovicí a křížem. Sanktusník byl nejspíše také pokryt břidlicí. Po skončení první světové války byla do průčelí napravo od vchodu do kaple zasazena pamětní deska k poctě šesti padlým heroltovickým rodákům. V době kolem roku 1930 bylo nejbližší okolí kaple odděleno od okolního prostoru tyčkovým dřevěným plotem. - Interiér byl vybavený hlavním oltářem s dřevěnou, pozdně barokní sochou patrona kostela sv. Isidora. Světec s vousatou tváří a v selském kroji se levou rukou opíral o tyč, resp. zbytek nářadí (kosa, motyka apod.), přičemž v pravici držel snad hroudu. Hlavní oltář byl posvěcen dne 17.7.1871. Na plátně malovaný oltářní obraz patrona kaple s anděly byl orámovaný černým rámem zdobeným zlacenými řezbami a dvěma vyřezávanými anděly. Ve vybavení kaple se uvádějí olejomalby čtrnácti zastavení křížové cesty z roku 1857, které posvětil P. Ernest Gockert, kapucín z Brna. K roku 1805 je uveden jeden boční oltář s obrazem sv. Kříže (vazba na farní kostel ve Městě Libavé, který je zasvěcen Povýšení sv. Kříže). Přízední kazatelna byla umístěna na levé straně lodi, její vyřezávané ozdoby byly zlacené. V klenuté sakristii se uchovávala paramenta. Kůr, který „pojme dosti lidí“, nesl také menší varhany. - Zvony měla kaple dva; k roku 1805 inventář vykazoval 55 liber těžký zvon od Antonína Oblettera s nápisem „Anton Obleter in Olmütz Anno 1794“ a 46 librový zvon neznámého zvonaře, zasvěcený sv. Donátu a sv. Prokopovi (s nápisem „Honori Sancti Donati et Procopi Herlsdord Anno 1716“). Inventář k roku 1942 vykazoval dva novější zvony z roku 1923: jeden měl 40 kg a průměr 40 cm a druhý 45 kg a průměr 35 cm. Proto je velmi pravděpodobné, že původní zvony byly zrekvírovány v průběhu 1. světové války. - Dne 5.2.1952 bylo území vsi Heroltovice zahrnuto do již existujícího Vojenského újezdu Libavá; kaple byla vyklizena v průběhu roku 1952, některé předměty převzala fara v Domašově nad Bystřicí, větší část předmětů byla dle rozhodnutí Krajského národního výboru v Olomouci ze dne 11.2.1952 převezena do kaple v Lašťanech. Samotná kaple sv. Isidora v roce 1959 ještě stála a měla i střechu, v roce 1966 už neexistovala. Po likvidaci kaple byla na jejím místě postavena váha, která byla později zrušena a nyní jsou na místě kaple vysazeny chvojky. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 220/13 a 220/17 v k.ú. Město Libavá) patří Vojenským lesům a statkům ČR. - Na základě zákona č. 15/2015 Sb. byly pozemky, na nichž kaple stála, ke dni 1.1.2016 vypuštěny z vojenského újezdu Libavá a staly se součástí nově vzniklé obce Město Libavá. - Ves Heroltovice je téměř zbořená, na jejím místě jsou postaveny paneláky.

Zdroj: Jana Krejčová - časopis Poodří 4/2009

• Kateřina Skalíková napsal 29.01.2009 20:43

Kronika Libavska, J.Machala: Roku 1952 byl sepsán seznam kaple sv.Isidora. Některé předměty převzala fara v Domašově nad Bystřicí, větší část předmětů byla převezena do kaple v Lašťanech.

Informace doplněny,děkuji.