14166 kaple Nanebevstoupení Páně

SV od vsi, u Nového dvora

se sanktusníkem

Velká mešní kaple čtvercového půdorysu severovýchodně od Hvězdova u Nového dvora při silnici z Mimoně do Svébořic. - Kapli nechal postavit v roce 1770 tehdejší majitel zdejšího panství hrabě Hartig na místě dvanácté kapličky procesí Růžencové slavnosti, které vedlo podél silnice Mimoň – Svébořice (kaplička byla kvůli stavbě kaple zbořena). Tyto kapličky nechal postavit v roce 1681 tehdejší majitel zdejšího panství Jan Ignác Putz z Adlersthurnu a nechal je vysvětit jako Tajemství tří růženců (Růžencová slavnost). Toto "tajemství" má tři části po pěti dekádách. Celkem bylo kapliček patnáct a každá obsahovala jedno zasvěcené tajemství. Jednotlivé části byly: radostná tajemství (1. zvěstování a 2. navštívení Panny Marie, 3. narození Páně, 4. očištění Panny Marie, 5. nalezení Ježíše Krista v chrámu), bolestná tajemství (6. Kristus na Hoře Olivetské, 7. bičování, 8. korunování trnovou korunou, 9. břemeno kříže, 10. ukřižování) a slavná tajemství (11. vzkříšení a 12. Nanebevstoupení Páně, 13. seslání Ducha svatého, 14. Nanebevzetí Panny Marie 15. korunování Panny Marie na nebesích). Právě 12. kaplička, která stávala u Nového dvora, je zasvěcena do třetí tzv. slavnostní části s názvem Nanebevstoupení Páně. Tato kaplička byla roku 1777 nákladem hraběte Hartiga nahrazena velkou kaplí; od posvěcení této kaple v roce 1777 se na den Nanebevstoupení Páně konávala k nové kapli ze svébořického kostela pravidelná procesí. Kaple byla renovována v roce 1839 a dostala i svůj zvon. Roku 1883 byla šindelová střecha vyměněna za plechovou, která se však po 30 letech služby bez údržby částečně rozpadla a zatékající voda poškodila interiér, zvláště stropní malby. Proto muselo být vše urychleně rekonstruováno, zrezivělý plech byl nahrazen eternitem, plechem byl znovu pobit pouze sanktusník a malá jižní část střechy. Opravy byly hrazeny ze sbírek. Od začátku 20. století se zde ve výroční den Nanebevstoupení Páně konávala dopoledne slavnostní mše svatá, ke které se scházeli věřící ze širokého okolí. V průběhu 1. světové války byl zvon z kaple snesen a ukryt a poté v letech 1920 - 1938 sloužil jako remonter (svolavatel) statku Nový dvůr. Kaple dostala v roce 1928 zvon nový. Kaple měla původně nad postranním vchodem štítový nástavec s železným křížem a letopočtem 1777. Při celkové renovaci roku 1938 byl štítový nástavec snesen. Kaple byla zničena někdy po zabrání do vojenského újezdu Ralsko v roce 1946. V roce 1953 ještě stála, zbořena byla někdy po roce 1961. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 243 a 242/1) patří firmě Ploužnice, s.r.o. z Ploužnice.

Zdroj: Osvald Hons: Zaniklé obce kolem Ralska