1.6.1913 (základní kámen) - podzim 1913 (posvěcena až 8.9.1918)
na spojnici dnešních ulic Adolfa Trägera a Nemanické

s věží

Pozemek a peníze na stavbu kaple odkázal kněžskodvorský sedlák Wenzel Wltschko z usedlosti č.p. 3, který zemřel na jaře 1909. Jeho rodina a sousedé, zejména Bauerovi, Schwarzovi a Jaukerovi se postarali, aby se sedlákův odkaz uskutečnil. Na stavbu kaple přispěli i další obyvatelé vsi. Projekt kaple vypracoval budějovický stavitel Jan Paťcha, jehož firma pak mezi květnem a podzimem 1913 kapli postavila. Základní kámen slavnostně posvětil dne 1.6.1913 kaplan Řepa, na slavnostní vysvěcení biskupem Hůlkou si kaple musela počkat až do dne 8.9.1918. Kaple byla postavena v novogotickém stylu a nad jejím průčelí se tyčila štíhlá věž. Rozměry kaple byly 6,3 x 18,8 m. - Po roce 1948 se kaple ocitla bez údržby a zchátrala. Když se v 60. letech 20. století v Kněžských Dvorech modernizovaly silnice, byla kaple pod záminkou větší bezpečnosti a výhledu do křižovatky a také s odkazem na její zchátralý stav v červenci 1962 zbořena. Na svém místě stála tedy pouhých 49 let. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu České Budějovice.

Zdroj: Bedřich Hovorka; Milan Binder, Daniel Kovář: Kapličky, soch a křížky

• Bedrich Hovorka napsal 05.06.2009 08:40