14284 kaple sv. Anny a Čtrnácti sv. pomocníků

JV od vísky, u cesty do Vrchlabí

středně velká, se sanktusníkem

Má novou střechu; loď šindelovou, věžička měděnou. Zavřená, zařízená. Uvnitř kaple se nachází kopie třídílného oltářního obrazu, který zobrazuje Svatou rodinu; Pannu Marii s Ježíškem a sv. Annu, patronku města Vrchlabí, a Čtrnáct svatých pomocníků, kteří posilují ochrannou moc sv. Anny. - Původní dochovaný třídílný oltářní obraz z roku 1754, jehož zhotovení inicioval vrchlabský měšťan Antonín Schulz, je uložen v Krkonošském muzeu ve Vrchlabí. - Nad vchodem do kaple je umístěna pamětní deska s německým nápisem na paměť návštěvy císaře Josefa II. v roce 1778. Před oltářem stojí dřevěná socha poutníka Františka zhotovená roku 2002 řezbářem Petrem Kyselou. - Kaple byla opravována v roce 1895, kdy na její opravu vybral čtenářský spolek Deutsche Lesehalle ve Vrchlabí mezi svými členy 125 zlatých rakouské měny a obec Hořejší Vrchlabí (tehdy samostatná) přispěla částkou 20 zlatých. Za tyto peníze tesařský mistr Johann Franz vyměnil krovovou konstrukci kaple a střechu pokryl novými dřevěnými šindely a klempířský mistr Heinrich Seidl provedl klempířské práce. Zámečnický mistr Karl Wiegner zhotovil a bezplatně poskytl vrcholový kříž. Všichni tři byli z Vrchlabí. - V 60. letech 20. století kaple vyhořela a zůstaly z ní jen zbytky obvodového zdiva. Z veřejné sbírky byla v letech 1997 – 1999 obnovena. - Kaple je památkově chráněná. - Pozemek s kaplí patří městu Vrchlabí.

Zdroj: www.zdravekrkonose.eu; Heimat Hohenelbe - Geschichte und Geschichten