14371 kaple sv. Wolfganga

původní ve 14. století, obnovena 1692 - 1700
S od vsi, na Komáří vížce

se sanktusníkem

Má novou střechu, loď šindelovou, sanktusník plechovou. Místy potřebuje opravit nátěr. - Kaple byla původně postavena již ve 14. století v gotickém slohu. Za třicetileté války (roku 1634) byla kaple srovnána se zemí a až v letech 1692 - 1700 se dočkala obnovy. Barokní kapli postavil zednický mistr H.G. Prűchel na popud tehdejšího pána Krupky Vojtěcha V. Šternberka. V roce 1710 přešla Krupka i s kaplí do správy hraběte Clary-Aldringena. Později byl v okolí založen i malý hřbitov, kde se pohřbívali převážně obyvatelé Horní Krupky. Kaple je zasvěcena sv. Wolfgangovi, patronu horníků, který byl řezenským biskupem a kolem roku 967 se zasloužil o založení pražského biskupství. - Pozemek s kaplí patří městu Krupka; v současné době je kaple městem využívána k pořádání výstav a kulturních akcí. V roce 2023 půjde na opravu kaple 2.353.000,- Kč z dotačních programů Ústeckého kraje.

Zdroj: Josef Lutišan

• Josef Lutišan napsal 11.07.2009 23:26

Kaple sv. Wolfganga byla původně postavena již ve 14. století v gotickém slohu. Za třicetileté války, roku 1634 byla kaple srovnána se zemí a až v letech 1692 - 1700 se dočkala obnovy. Barokní kapli postavil zednický mistr H.G. Prűchel na popud tehdejšího pána Krupky Vojtěcha V. Šternberka. V roce 1710 přešla Krupka i s kaplí do správy hraběte Clary -Aldringena. Později byl v okolí založen i malý hřbitov, kde se pohřbívali převážně obyvatelé Horní Krupky. Kaple byla zasvěcena sv. Wolfgangovi, patronu horníků,který byl řezenským biskupem a kolem rokz 967 se zasloužil o založení pražského biskupství.V současné době využívána městem k pořádání výstav a kulturních akcí. Nachází se na Komáří vížce