JZ od vsi, v lese, nad pramenem

středně velká

Má novou střechu. Místo dveří má jen ozdobnou mříž. Zařízená. - Kaple je nevelká, přibližně čtvercová stavba se sedlovou střechou a barokizujícím štítem v průčelí. Vstup je chráněn novou mříží. Před průčelím vyvěrá pramen pitné vody. – Místu se říká podle tradičního názvu bývalého německého obyvatelstva „Hasenbrunn“, česky „Zaječí pramen“ či „Kamenská hora“ dle zalesněného návrší, na jehož úpatí kaple stojí. – O vzniku kaple nemáme žádné písemné prameny. Dle pověsti ji postavil zbloudilý rytíř jako poděkování za svoji záchranu. Písemně potvrzené ústní podání ovšem říká, že kapli nechala zbudovat rodina Schöppelů jako výraz díkůvzdání za vyslyšení prosby požehnání (uzdravení?) jejich dítěte. Roku 1804 žumberský farář sepsal protokol o vzniku kaple dle výpovědí hodnověrných pamětníků. Počátek kaple tak byl určen na dobu kolem poloviny 18. Století. Místu se říkalo „Hasenbrunn“ podle usedlosti „Zum Hosn“ zmíněného rodu Schöppelů. Původně tu stála jen malá dřevěná kaplička nad pramenem. Roku 1845 byla postavena zděná kaple, kterou roku 1893 nechal žumberský farář Klein ohradit a přilehlý prostor vydláždit kamennými deskami. Roku 1927 byla kaple opravována a znovu roku 1940, a to nákladem patrona farního kostela v Žumberku, hraběte Karla Jiřího Buquoye. Tehdy také obdržela na průčelí nápis „Quelle aller Freuen o Maria Hilf“ a dána do ní velká socha Panny Marie Lurdské. Výmalbu a opravu soch provedl František Bild z Trhových Svinů. Procesí sem chodila na svátek sv. Petra a Pavla (tedy nikoliv o mariánských svátcích). Dne 4.7.1943 posvětil obnovenou kapli linecký biskup Josef Fliesser. – Po 2. světové válce a odsunu původního obyvatelstva z okolí Hasenbrunnu v letech 1945 – 1946 kaple pustla a koncem 80. let 20. století již byla v dezolátním stavu. Po změně režimu po roce 1989 vysvitla kapli naděje na záchranu. Z iniciativy Františka Opelky z Benešova nad Černou a P. Bonfilia Wagnera, OSM, ze servitského kláštera v Nových Hradech, byla kaple v letech 1999 – 2000 opravena. Práce provedla firma Milan Sedlák Renova v Kaplici. Okolí svatyně bylo nově vyzděno a pramen upraven. Na fasádu byl dán drobný nápis „Pramen všech radostí, o Maria pomoz (Mariahilf)“. Německý kněz Hermann Differenz, jehož rod pochází z Rychnova u Nových Hradů, věnoval kapli sádrovou sochu Piety. – Kapli požehnal o slavnosti dne 24.6.2000 zmíněný P. Bonfilius Wagner. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.; opravu kaple zorganizovali vyhnaní rodáci v červnu 2000.

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa Českobudějovicka a Novohradska